Traditional eindigt de Tour de France finish op de Champs-Élysées in Parijs
De Tour de France is een wielerwedstrijd die we niet meer moeten voorstellen. Een jaarlijks treffen waar de beste wielerteams aan deelnemen. Ritten met vlakke landschappen en hoge bergen, het kan allemaal en het brengt heel wat kijkplezier. De traditionele afsluiter is steeds op de Champs-Élysées in Parijs.
Sinds 1975 komt de Tour de France aan op de Champs-Élysées. Van 1904 tot 1967 lag de aankomst in Parc des Princes en van 1968 tot 1974 op de Vélodrome de Vincennes.
Omdat het de laatste dag van de Tour de France is, is er heel wat te zien. De prestige is er aanwezig, de locatie in topvorm om de beste renners van dat moment hun laatste rit te laten rijden. Er zijn ook vaak geen verschuivingen meer in het klassement, hier gaat het om de winnaar van de dag, de afsluiter van de tour te winnen. De rit start met champagne voor het team van de leider, enkele foto’s nemen en wat gekke bekken trekken. Er zitten dan drie weken van hard labeur achter de rug, dan mag er wel wat ontspanning bij.
Als de renners Parijs naderen dan komt de spanning naar boven. De sprinters nemen vooraan plaats om een poging te doen de rit te winnen. Als centrum Parijs nadert dan rijden ze naar Champs-Élysées de de Rue de Rivoli, vervolgens de Place de la Concorde om dan naar rechts te draaien en op de Champs-Élysées uit te komen. Hier rijden de renners nog eens 8 toertjes alvorens de finish te bereiken. In het verleden waren dit er nog 10, maar dit werd herzien.
Als een renner een mijlpaal bereikt heeft, dan is het de traditie om die renner als eerste de Champs-Élysées te laten oprijden. Een voorbeeld is George Hincapie in 2012. Hij reed toen zijn 17e deelname aan de tour, een echt record.
Veel renners doen een poging om weg te rijden van het peloton op de Champs-Élysées. Maar de kans dat dit lukt is door de jaren heen klein geworden. De snelheid ligt zo hoog dat het vaak op een massasprint aankomt. Het is ook een vlak parcours dus daar kan weinig verschil gemaakt worden.
Tour de France Parijs is een dag waar elk jaar naar wordt uitgekeken. De sprinters die zich gaandeweg de wedstrijd klaar houden om de sprint aan te zetten. De helpers in het team doen er alles aan om de snelheid zo hoog mogelijk te houden om geen ontsnappingen toe te staan.
Als alle wielrenners over de finish zijn gekomen, is het tijd voor de huldigingen. De truien worden als laatste keer uitgedeeld. De bolletjestrui voor beste klimmer, de groene trui voor winnen van het puntenklassement en de gele trui als eindwinnaar van de tour de France.
Naar wie kijk jij uit voor de Tour de France 2018? Zal er eindelijk nog eens een Belg de overwinning behalen, of zal het weer Chris Froome worden? We weten het volgend jaar 29 juli 2018.